Junak b20, 1961 r.
|
sziszin |
Dodany dnia 04.09.2022 10:34
|

U¿ytkownik
Data rejestracji: 10.08.2011
|
Cze??
Ju? od jakiego? czasu (baaardzo d?ugiego) jestem posiadaczem b20 z 1961 r. Kupi?em go od handlarzy cz??ciami motocyklowymi, którzy sprzedawali je na gie?dzie samochodowej w Lublinie. Ogladaj?c klamoty od Janka spyta?em - tak od niechcenia - czy mo?e wiedz? co? o b 20, bo ch?tnie bym co? takiego kupi?. No i... trach - odpowied?, która zacze?a pie?ci? moje uszy brzmiala: "mam i moge go sprzeda?, ale za mniej jak 1500 nie pójdzie. Sprz?t by? rozebrany, posiada? drewnian?, ale przebudowan? ju? pak? z oryginalnymi zawiasami i okuciami. Niestety, nie dysponuj? wi?kszo?ci? zdj??, które odesz?y do krainy wiecznych ?owów wraz z padni?tym dyskiem kompa... . Ale kilka si? osta?o:
1. Rama
[img] [/img]
[img] [/img]
Zachowa?a si? w bardzo dobrym stanie - niewym?czona, niespawana, wida?, ze pierwszy w?a?ciciciel zbytnio nie przeci??a? Jana. Wahacze tak?e by?y zachowane w perfekcyjnym stanie. Niestety cz??? ramy podsiod?owej zosta?a obci?ta ( bardzo profesjonalnie i równiótko - a? si? zdziwilem, bo wygl?da na ci?cie fabryczne ). Odtworzy?em t? cz??? ramy i jest ju? na miejscu. W ten sposób powrócilem do standartowego siod?a - wcze?niej by?o przerobione na "polówk?".
Gorzej ju? by?o z tymi elementami:
[img] [/img]
[img] [/img]
Felunek by? spawany i zm?czony ?yciem. Materia? z którego zosta? wykonany to osobny temat. Blacha felg gnie si? niemal w r?kach - totalna cienizna. Próba zdj?cia opon ?y?k? zako?czy?a si? wyspawaniem "przyrz?du" do zdejmowania opon. Nie mam w tej chwili zdj?cia, ale mog? cykn?? fot?. Jest to poprostu kawa? 2 mm okr?g?ej blachy o wymiarze felgi z wspawanym rantem, który pozwala na zabezpieczenie mi?kkiego rantu felgi w czasie zdejmowania opony. Ciekaw jestem, jak? metod? zdejmowania opony pos?uguj? si? u?ytkuj?cy aktualnie b20 ?
W mi?dzy czasie, uda?o mi si? kupi? dwie ?adne felgi, które pozosta?o mi odnowi?.
Mocno zm?czone ?yciem by?y tak?e b?otniki paki - plus, ?e nie pognite no i oczywi?cie oryginalne
[img] [/img]
Takim ma?ym smaczkiem mojego b20 jest to, ?e na dyfrze zachowa?a sie oryginalna plomba:
[img] [/img]
Zanim zacz??em remont, trafi?em w Górze Kalwarii takie zw?oki ramy baga?owej b20. Kupilem j? z my?l? o tym, by kiedy? zrobi? do trójkolowego Jana przyczepk?, na której zamontowana by?aby duuu?a drewniana beka ( ach te fantazje m?odzie?cze )
[img] [/img]
Uda?o mi si? te? kiedy? kupi? oryginaln? instalacj? do b20 z wi?zk? do kierunkowskazów. Tak wygl?da:
1. Wi?zka kompatybilna z m10
[img][ /img]
2. Wi?zka kierunkowskazów z przerywaczem:

Teraz zestaw wygl?da tak sorry za "okoliczno?ci przyrody", ale w lokum z Janem stoi jeszcze PF 125p i ma?o, oj ma?o jest tam miejsca:
[img] [/img]
Mam tak?e pytanie do w?a?cicieli b20 dotycz?ce mocowania kierunkowskazów. W prawej obudowie reflektora mam wykonany otwór - poni?ej fota:
[img][ /img]
?rednica otworu pasuje do otworu monta?owego automatu kierunkowskazu. Czy w tym miejscu fabrycznie montowany by? automat kierunkowskazów, czy jest to inwencja pierwszego w?a?ciciela?
Pozdrawiam |
|
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 04.09.2022 21:12
|

U¿ytkownik
Data rejestracji: 16.07.2011
|
B?dzie si? dzia?o 
Powodzenia |
|
|
|
axlrose |
Dodany dnia 05.09.2022 13:25
|

U¿ytkownik
Data rejestracji: 06.06.2014
|
Czesc.
Koledzy, piszcie nie uzywajac polskich znakow. Bedzie bardziej czytelnie w tym jakze ciekawym watku.
A Kolega Junaktemple moglby to wreszcie naprawic.
Pozdrawiam |
|
|
|
sziszin |
Dodany dnia 06.09.2022 20:09
|

U¿ytkownik
Data rejestracji: 10.08.2011
|
Ok, postaram sie pisac bez polskich znakow.
Moze jeszcze wkleje foty elementow wyposazenia elektrycznego, w ktore wyposazony byl tylko b20. Na poczatek:
1. Przelacznik kierunkowskazow

3a0ba19cacbc5ae] [/URL]
2. Automat

3. Kierunkowskazy boczne/montowane na skrzyni ladunkowej/
- wersja nr 1 - tego typu kierunkowskazy byly zamontowane w pierwszych b20.

-wersja nr 2 -najbardziej rozpowszechniona

W wersje 1 wyposazony jest Junak b20 prezentowany na zdjeciu w kultowym /przynajmniej dla mnie-bo to moja pierwsza w zyciu przeczytana ksiazka o tematyce motocyklowej/ Poradniku Motocyklisty autorstwa Krzysztofa Bruna.
c.d.n 
Po??czony z 18.09.2022 16:07:
Kolejna zagwozdka i pytanie do posiadaczy b20: czy wyciecie w prawej oslonie lampy przedniej - zaznaczone na zdjeciu - jest fabrycznym rozwiazaniem, czy radosna twórczoscia pierwszego wlasciciela. Dodam, ze z tej stony wychodzi dodatkowa wiazka elektryczna do przelacznika kierunkowskazow. Tylko dlaczego wyciecie jest tak szerokie?
No i ponawiam pytanie dotyczace otworu w tejze oslonie 
Edytowane przez sziszin dnia 18.09.2022 16:07
|
|
|