Zobacz temat
Napotkane Junaki i..
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 11.05.2014 19:58
|
![]() Uytkownik Postw: 1131 Data rejestracji: 16.07.2011 |
Brakuje mi tu takiego tematu. Co prawda ciągle mam problem z wklejaniem fotek ale i tak napiszę![]() Siedzę na kwaterze w Czechach okolice Zduńskie Woli i słyszę za oknem znajomy gang ![]() Patrze a po drugiej stronie ulicy ktoś na Junaku po podwórku pomyka. Tak na szybko wskoczyłem w buty, tablet w rękę i.... Zagadałem i poznałem Piotra . Ma dwa Junaki , M10 na chodzie , przejściówke w proszku i Avo Simsona też na chodzie. Jest kierowcą i ma ograniczony dostęp do neta więc nigdzie się nie udziela. Posiedziałem ,wypiłem kawę (i ciasto ![]() Dowiedziałem sie że w okolicy są conajmniej dwa inne Junaki. Miło spędziłem czas i tyle. Echhh żebyy tak zawsze. |
|
|
Zibi59 |
Dodany dnia 11.05.2014 20:14
|
![]() Uytkownik Postw: 1099 Data rejestracji: 03.02.2011 |
To miałeś farta ,bo ja trochę ostatnio pomykałem na Janku i żadnego nie spotkałem,pewnie szkoda wyciągać tak pieczołowicie zrobionych sprzętów w deszczową pogodę![]() JUNAK + pelny bak= WOLNOŚĆ
![]() |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 11.05.2014 21:14
|
Ano miałem farta. A fotki są w moim albumie na Picassa Web. Zapraszam. |
|
|
jarcco |
Dodany dnia 11.05.2014 22:17
|
![]() Administrator Postw: 479 Data rejestracji: 02.11.2011 |
A fotki, to trzeba by w wątku poumieszczać... Bo jak autorowi się nie chce, to dlaczego komu innemu ma się chcieć ![]() jarcco
|
|
|
merh |
Dodany dnia 11.05.2014 23:29
|
![]() Uytkownik Postw: 2134 Data rejestracji: 08.07.2010 |
Ja mialem swieta sytuacje w srode.krecilem sie jankiem od garazu do skrzyzowania.okolo 300 metrow.nie zdazylem wprowadzic motocykla do garazu,a w moim kierunku zmierza gosc w krotkich spodenkach,koszulce i klapkach Myslalem ze idzie jakis tatus co mu dziecko tlumikiem pobudzilem.okazalo sie ze juz kladl sie spac w ciezarowce niedaleko,ale ten odglos go obudzil,bo junaka to rozpozna z daleka.po godzinnej rozmowe z Chełmianinem wyszlo ze ma m10 z 64' Od nowosci w rodzinie,kwity i serwisowke,paragony itp ![]() ![]() Literowki moga byc,bo klepie z telefonu ![]() ![]() |
|
|
Pandorum |
Dodany dnia 12.05.2014 00:55
|
![]() Uytkownik Postw: 55 Data rejestracji: 14.08.2012 |
To ja mialem smieszna sytuacje niedawno ![]() Krece sie po ogrodku u mnie na wsi, cos tam sadze itp, slysze ze "cosik" trajkota z daleka (myslalem ze jakis papajek). Jakie bylo moje zdziwinie kiedy przejechal exportowy Junak. Normalnie zdebialem. Lece za nim. Wjechal do szkoły( obok mnie jest podstawowka) - patrze -, a to dyrektor szkoly. Pytam co i jak o junaka. Nie wiedzialem, ze tez ma. Mowi, ze wie o moim junaku i widzial zdjecia. Pytam czemu nie wpadl , nie zagada, przeciez ma po sasiedzku. To mowi, ze sie "wstydził, i jakos tak wyszlo"... ehhh ^^ Tak ze smiesznie i pozytywnie rowniez i u mnie. |
|
|
duell99 |
Dodany dnia 12.05.2014 06:34
|
![]() Uytkownik Postw: 1350 Data rejestracji: 28.07.2011 |
u mnie smieszna sytuacja taka : krece sie racerem wkolo komina , rycze strasznie hamuje i rozpedzam sie . patrze ze podjechal rowerkiem jakis dziadzio i patrzy , potem podjechal blizej , potem jeszcze blizej w koncu podchodzi i mowi - niezle sie kreci ![]() od slowa do slowa okazalo sie ze to byly zawodnik klubu olsztynskiego , ktrory startowal na Junakach w latach 70 - tych . pogadalismy , posmialismy sie i poszedl . nie wzialem telefonu ale jeszce go do siebie zwabie gangiem silnika ... |
|
|
merh |
Dodany dnia 12.05.2014 07:48
|
![]() Uytkownik Postw: 2134 Data rejestracji: 08.07.2010 |
Dobre,Karol. Może warto sie podpytać o różne historie,jak przygotowywali motocykle itp.
![]() |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 12.05.2014 11:24
|
jarcco napisał(a): A fotki, to trzeba by w wątku poumieszczać... Bo jak autorowi się nie chce, to dlaczego komu innemu ma się chcieć ![]() Zaraz nie chce. A może mam problem wklejać je z tableta. Kurde ![]() |
|
|
Buzek |
Dodany dnia 12.05.2014 17:12
|
![]() Uytkownik Postw: 171 Data rejestracji: 08.11.2012 |
W sobotę jadąc na MWB mijałem czarnego Junaka , rejestracje TK , który mimo brzydkiej pogody , pędził w kierunku Łodzi ![]() Pozdrawiam |
|
|
Tomek Sz |
Dodany dnia 13.05.2014 11:07
|
![]() Uytkownik Postw: 1576 Data rejestracji: 01.04.2012 |
W zasadzie z Junakiem to jest tak, że gdzie nie pojedziesz, to zawsze ktoś zagadnie- bo miał Junaka, bo prawie kupił, bo ktoś w rodzinie miał Junaka albo inną maszynę. Kiedyś podjechałem na taki parking na łączce w górach- góral parkingowy oczywiście miał kiedyś Junaka, kilka razy powtarzał: " piętnaście lat tu nie było Junaka! ". Jakaś rodzina się się zainteresowała maszyną i trzeba było robić demonstracyjne odpalanie. Innym razem podjechałem pod sklep gdzieś na wsi-jeden taki z winem upierał się że moja maszyna jest węgierska i nie dał sobie przetłumaczyć: "co wy mi p...ta to jest Pannonia". No i oczywiście standardowe pytania tych co mieli kiedyś do czynienia: - a prądnicy nie zalewa? - a iskrownik się psuje? I młodszych: - ile pojedzie? |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 13.05.2014 12:29
|
Takich histori się można częściej spodziewać. Odwiedził mnie kiedyś kolega z pracy. Pokazałem mu mój sprzęt w trakcie. I się zaczeło: że on wie na pewno że Junak miał silnik dolnozaworowy, poj. 500 cm. I miał napęd na wał kardana. Więc ten mój to jakaś zciema i tyle. Pokazałem mu instrukcję i fotki z opisami to sie obraził i tyle. Bo on za kawalera miał Junaka i wie lepiej ![]() |
|
|
zelmot |
Dodany dnia 13.05.2014 12:37
|
![]() Uytkownik Postw: 507 Data rejestracji: 15.01.2013 |
Ha ha... tak znam to z mojej okolicy.
Amatorzy zbudowali arke,a zawodowcy tytanika....
|
|
|
mirasio |
Dodany dnia 13.05.2014 14:32
|
![]() Uytkownik Postw: 266 Data rejestracji: 03.06.2010 |
A było to z 8-9 lat temu.Zakupiłem ja Junaka,odrestaurowałem ci Go ja w jakiś rok.Nie znałem nikogo kto by miał w Wałbrzychu(ale muszę powiedzieć,że za czasów zamierzchłych w Wałbrzychu było kopalń wiele i każdy szanujący sie górnik Junaka posiadał,na moim osiedlu było ich pięć).Prowadzę sklep spożywczy i jadę ja kiedyś z towarem (z 7 lat temu)a tu na rondzie w Szczawnie Zdroju Junak,czarny,jak malowany,pufpufpuf i poszedł dzidą,no to ja za nim mimo,że mi było nie po drodze.Myślę sobie będę za nim jechał aż gdzieś chłop stanie,aha,dogoń motor w mieście samochodem.....zapomnij.Dym tylko powąchałem i tyle z mojego pościgu.Stoję ja w sklepie kiedyś(swoim),Junak przed sklepem,wchodzi jakiś klient i mówi-O Junak,taki sam stoi na Podgórzu(dzielnica Wałbrzycha),tylko,że czarny.-Gdzie?pytam.A pod wiaduktem przy sklepie motoryzacyjnym.I tak to dogoniłem uciekajacego Junaka.A z właścicielem Andrzejem przyjaźnię sie do dziś. Dokoptował do nas jeszcze nasz Guru Gerard(73 lata,śmigający),i tak jest nas trzech. A opowieści typu"orałem nim pole",albo" mój ojciec miał takie samego tylko,że z kardanem","miałem pięćsetkę,nówkę z milicji",to każdy z nas sie nasłuchał.Chociaż ostatnio gościu zapewniał mnie ,że dobrze sie Junakiem zboże młóciło.???? Jazda motocyklem jest najprzyjemniejsz? rzecz? jak? cz?owiek mo?e robi? w ubraniu.
![]() |
|
|
Vicia |
Dodany dnia 13.05.2014 20:16
|
![]() Uytkownik Postw: 1056 Data rejestracji: 11.04.2012 |
Ja jak wracałem z Niemiec to było chyba w tamte lato niepamietam dnia. w jakiejs miejscowosci za stargardem szczecińskim (junak zmierzał w storne stargardu a ja w przeciwnym kierunku na Piłe bydgoszcz torun i do lipna)Junak był koloru czarnego troche chyba ubłocony ale to nic jedzie rozpoznałem go po "truujkącie" i w samochodzie krzycze do zony ZOBACZ JUUUNAK!!! I sie odwrociłem za siebie w tylnia szybe (niemogłem sie powstrzymac) a moja ślubna krzyk UWAAŻAJ!! aja patrze oojj heebel i volvo moje wyrobiło sie bo bym przy...dolił komus w tyl... Raz tez ale to pare ładnych lat temu jak robiłem w toruniu w edpolu na plakatach jechalismy zółtym t4 juz nie pamietam jakie miejscowosci czy z brodnicy czy z rypina cz z wabrzezna na stolno nie mam pojęcia..jechały dwa czarne Junaki tez w przeciwna strone wiedziałem ze jest zlot w ostrudzie to tak pomyslalem ze napewno tam zmierzają pozdrawiam. Znowuż w toruniu tez kleilismy plakat na skrzyzowaniu chelmińska żwirki vigury i tez ktoś przelatywal przez nie charakterystycznym puf puf Junakiem zdolałem zauwazyc tylko tyle że był to junakowski silnik a reszta przerobiona na dragstera czy coś. O a mojego Junaka kupiłem od goscia z Włocławka i mówił mi że wał był robiony przez człowieka który tez w Junakach siedział i grzebał miał ksywe ""DZiad"" i w Lipnie jak ktoś sie spytał z kregu wtajemniczonych przez kogo był robiony wał to mówie ze przez dziada z włocka ...o jak od dziadA TO BEDZIE CHODZIĆ...wiecej na jego temat nie usłyszałem nie miałem go okazji poznać to byl rok bodaj że 2003.. Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/
|
|
|
grzebacz |
Dodany dnia 13.05.2014 21:41
|
![]() Uytkownik Postw: 432 Data rejestracji: 23.07.2012 |
Targałem junaka ze Szczecinka na lawecie - był z wózkiem ,oczywiście były kwity ,ale nr silnika nie zgadał się -nie przejmowałem się tym,jedziemy dość sprawnie, siedze obok kierowcy - kuzyna ,luzacka atmosfera śmiechy ,żarty ,aż tu nagle kuzyn mówi ,od jakiś 10 kilometrów jedzie za nami ciągle jakiś niebieski samochód!chwila konsternacji ha ha dobre!!! godzinę wcześniej mówił że jedzie za nami ciągle jakiś czarny motor![]() ale ja się oglądam a to polonezem policja ! zrobiło mi się gorąco!!w Człuchowie wyprzedzają nas i zatrzymują! W samochodzie panika ! Kuzyn zachowując zimną krew jako tako jeszcze mówi spokojnie ja będę mówił ,wychodzi... po chwili podchodzi i mówi że nie chcą nic tylko dotknąć ,obejrzeć!!!!! ja byłem blady jak ściana ,żadnej umowy ,silnik z innymi numerami..ufffz tyłu kuzynka z chłopakiem zamurowani -ale napięcie!! na szczęście policjanty to byli swoi chłopaki!!! pomoge junakowcowi,warsztat ,możliwy nocleg,
|
|
|
Pstryku78 |
Dodany dnia 13.05.2014 21:42
|
![]() Uytkownik Postw: 47 Data rejestracji: 17.12.2013 |
Panowie a słyszeliście , że Junak to Niemiecki.'' Panie Niemcy na takich jezdzili toć dobrze pamiętam panie nie strasz tym ludzi''. |
|
|
grzebacz |
Dodany dnia 13.05.2014 21:48
|
![]() Uytkownik Postw: 432 Data rejestracji: 23.07.2012 |
!Mam jeszcze sąsiada który z janem miał styczność ,i to ciągle ! był kierowcą w skr , nawet był na wyprawie motocyklowej w Moskwie! muszę z nim na ten temat porozmawiać! pomoge junakowcowi,warsztat ,możliwy nocleg,
|
|
|
Robert |
Dodany dnia 13.05.2014 22:16
|
![]() Uytkownik Postw: 114 Data rejestracji: 20.02.2012 |
Mój junak przecierał trasę rajdu tatrzańskiego. Jechał przed wyścigiem ,rozjeżdżał trasę i na końcu sprawdzał czy ktoś nie został na trasie. Właściciel mówił, że jak przyjeżdżał na końcu to jeszcze brawa od publiczności dostał, która myślała, że to zawodnik. Po przejazdach motocykl zostawiał w serwisie SFM, który był z zawodnikami i odbierał motocykl czyściutki, sprawdzony na drugi dzień. Ten człowiek pełnił funkcję "trocinka" w parku narodowym. Raz doszło do incydentu. Niemcy chyba na Mz-tkach rozbijali się po Kasprowym. Trocinek musiał wkroczyć do akcji junakiem. Dopadł ich, zajechał im drogę i kazał prowadzić motocykle na dół, sam jadąc za nimi. Wcześniej dostał reprymendę, że dochodzi do takich ekscesów. Kazano mu ich pogonić choćby miał mu się ten jego motor rozlecieć. Był to jeden z trzech junaków, które przyszły na Zakopane. Musiał się zapisać do PZMot, żeby móc go kupić. Teraz stoi u mnie w kiepskim stanie i czeka na nowe życie ![]() |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 14.05.2014 06:36
|
Coś pięknego Junak który buszował po Kasprowym. Ciekawe czy są jakieś fotki z tamtych czasów. |
|
Przejd do forum: |